KAJ POTREBUJEMO UMETNOSTNI DRSALCI ZA DOBRO KONDICIJSKO PRIPRAVLJENOST?

V prejšnjem blogu sem govorila o svojih občutkih kako je, ko si dobro kondicijsko pripravljen in kakšen pomen ima boljša kondicijska pripravljenost. Ampak kaj je tisto, kar umetnostni drsalec zares potrebuje? Ste že slišali za to, da mora drsalec biti eleganten kot balerina, hiter kot šprinter, imeti ravnotežje kot vrvohodec, biti spreten kot nogometaš, imeti vzdržljivost kot maratonec, biti koordiniran kot žongler in eksploziven kot skakalec v višino. Kako vse to doseči?

Sama sem dolgo časa razmišljala o tem. Poskusila sem ogromno različnih kondicijskih treningov različnih trenerjev. Tudi sama sem si nekaj časa sestavljala kondicijske treninge, pa nikoli nisem opazila drastičnega napredka. Veliko sem tekla, saj so rekli, da potrebujem vzdržljivost. Izvajala sem ogromno intervalnih tekov, intervalnih treningov z vložki drsalnih elementov in še marsikaj. Ne glede na to koliko sem tekla, še vedno mi je bilo zelo težko odpeljati dolgi program.

Kaj zares potrebujemo? Potrebujemo zelo dobro kombinacijo moči, eksplozivnosti in vzdržljivosti. Razvijanju moči smo od nekdaj posvečali premalo pozornosti. To se zavedam šele sedaj, ko vidim, kako drugače se počutim na ledu, ko sem močnejša. Moč trupa, rok in nog. Vedno sem bila zelo drobna, predvsem v zgornjem delu telesa. Ko sem opazila, da se mi postava spreminja, sem na začetku bila malo zaskrbljena (a veš tisti občutek, ko oblečeš poletno obleko, se pogledaš v ogledalo in prvo opaziš biceps – no, ni prijetno). Kasneje pa sem bila nase zelo ponosna. Sedaj naredim kar nekaj pravilnih sklec, medtem ko včasih nisem naredila niti ene. Vedno smo posvetili veliko časa na moči trupa, da zavarujemo hrbtenico. Pa še vedno sem dolgo časa imela bolečine v spodnjem delu hrbtenice. Vam je kaj znano? Teh vaj ni nikoli preveč, zapomni si! Narediti planke 1x na teden zagotovo ni dovolj. Trup je naše jedro. Če je trup močen in stabilen, potem je na ledu vse lažje početi. Vzemite si čas za trup. Zadnje leto in pol problemov z bolečinami v hrbtenici nimam več, saj sem poskrbela tako za moč kot za gibljivost v predelu trupa. Obstaja rešitev, le najti jo moramo!

unnamed-3

Pri moči nog pa bi najprej izpostavila preventivo za kolena in gležnje. Tudi tega ni nikoli preveč. Najprej poskrbimo za to, potem pa vaje lahko stopnjujemo vedno k težjim in kasneje delamo vaje tudi z utežmi. Na sliki sta prikazani vaji za moč nog s prostimi utežmi. Prva je enonožni počep z dodatno obremenitvijo, druga pa enonožni mrtvi dvig.

wp_20160711_16_26_25_prowp_20160907_17_37_24_pro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakaj in v kakšni meri je pomembna eksplozivnost, mislim da ni potrebno posebej govoriti. Potrebno je delati na eksplozivnosti vsaj 1x na teden pa čeprav se ti zdi, da so mogoče tvoji skoki dovolj visoki. Eksplozivnost je potrebno redno obnavljati, saj jo hitro pridobimo in tudi hitro izgubimo. V poštev pridejo različni poskoki, skoki, mreža na tleh, atletska abeceda, šprinti in podobno. Ko se počutim rahlo utrujeno, naredim nekaj vaj eksplozivnosti že pred treningom na ledu, tako aktiviram mišice in se bolje pripravim na trening. Včasih se nam zdi, da se bomo samo še bolj utrudili, če na ogrevanju naredimo kakšno dodatno vajo. Ampak hej, saj vendar treniramo, zato da nam bo nekoč vse skupaj mala malica. Nikoli naj vas ne bo strah se utruditi – pa četudi to pomeni že pred glavnim treningom na ledu. Vsaj veste, da ste nekaj dobrega naredili že pred glavnim delom in lahko tam samo še dodate izkupiček tega treninga. Na sliki so enonožni poskoki z nogo na klopi in skoki iz izpadnega koraka.

unnamed-2

Na spodnji sliki so skoki iz počepa z obtežilnim jopičem.

wp_20160907_17_33_32_pro

Dolgi program pri članicah traja 4 min in 10 s. Drsalci potrebujemo kondicijo za dolžino dolgega programa v posamezni kategoriji. Tako je potrebno tudi trenirati – čim bolj podobno našim programom. Z dolgotrajnimi teki pridobiva vsak na osnovni aerobni vzdržljivosti, kar pa se ne more primerjati z drsalnim programom. V programu imamo skoke, kjer je potrebno v trenutku porabiti veliko energije, piruete, kjer je potrebna vzdržljivost v moči, da obdržimo položaj in da je pirueta hitra, korake, kjer so na udaru predvsem noge in koreografija vmes, ki je, kljub temu, da drsalci pri tem počivamo, še vedno zelo naporna za celo telo. Temu se najbolj približa visoko intenziven intervalni trening (VIIT). S takšnimi treningi poskrbimo, da se nam izboljšuje osnovna aerobna, aerobna-anaerobna in anaerobna vzdržljivost, ki jo predvsem potrebujemo pri drsanju. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je tak način treninga zelo učinkovit, rezultati pa se pokažejo v precej kratkem času. Na prvih dveh slikah je VIIT sestavljen iz dveh vaj. Na tretji sliki pa smo VIIT delali s teki v klanec.

wp_20160819_10_37_18_prowp_20160819_10_37_01_pro

6tag_080516-135737

Ob tem pa je potrebno poskrbeti za dovolj naporne treninge tudi na ledu. Kondicijski treningi izven ledu so zelo pomembni, še vedno pa je glavno, da dobro in učinkovito treniramo na ledu. Temu primerno moramo usklajevati ene in druge treninge, da dobimo želen rezultat.

Želim vam uspešno sezono!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s