KAKO IZBRATI PRIMERNO GLASBO ZA PROGRAM PRI UMETNOSTNEM DRSANJU?

Spet je prišel ta čas, konec sezone in začetek nove. Vedno znova se pojavlja problem, katero glasbo izbrati za nov tekmovalni program. Naštela bom nekaj ključnih točk, ki jih je potrebno upoštevati, ko izbiramo glasbo za otroka (ali si jo otrok sam izbira) in upam, da vam bo potem lažje izbrati primerno glasbo.

  1. Drsalne sposobnosti.

Potrebno je poznati otrokove drsalne sposobnosti in glasbo prilagoditi temu. Zelo dobro je, če vam glasbo pomaga izbirati nekdo, ki pozna vašega otroka in ve na kakšno glasbo lahko skrijemo drsalčeve slabosti in poudarimo prednosti. Najboljše bi bilo, da glasbo izbirate s koreografom, ki si že ob poslušanju glasbe lahko sproti zamišlja program in ugotovi, če bi otroku to ustrezalo ali ne.

  1. Značaj.

Glasbo je potrebno uskladiti z otrokovim značajem. Sami vemo, da vsi otroci niso enako živahni. Nekateri so umirjeni, sramežljivi, drugi odločni, bolj samozavestni in neustrašni. Temu primerno je potrebno izbrati tudi glasbo.

  1. Občutek za glasbo oz. posluh.

Vsi smo si različni in čeprav se ukvarjamo z ”glasbenim športom”, marsikdo ne sliši glasbe v tej meri, da bi lahko v programu sledil poudarkom. Zato je potrebno skriti to slabost in glasbo temu prilagoditi, kar pomeni, da izberemo glasbo brez pretiranih poudarkov.

Menim, da je zelo pomembno, da izbiramo glasbo letom primerno. Zato ne izbirajte resnih skladb za majhne otroke in ne preotročjih, ko so že večji.

Veliko vlogo pri izbiri nove glasbe lahko igra tudi star program. Razmislimo ali je stil glasbe odgovarjal otroku, je poudaril njegove prednosti in skril slabosti, je otrok rad drsal program na to glasbo ipd. Če ja, potem obdržimo stil glasbe. Če je odgovor ne, potem poizkusimo najti nov stil glasbe in ugotoviti, če bi mu to bolj odgovarjalo.

Sama sem v svoji karieri zamenjala kar nekaj stilov glasbe. Od moderne, pop glasbe, do klasike, bluesa, španske glasbe in še kaj bi se našlo. Potrebno je včasih malo eksperimentirati in ugotoviti kateri stil drsalcu najbolj odgovarja, kakšno osebnost ima otrok na določeno glasbo in navsezadnje, kaj mu je dejansko všeč.

Prilagam še nekaj slik na moji poti ”raziskovanja” med različnimi stili glasbe:

 

dasa-grm_20180123_172536


Leave a comment